diumenge, 27 de novembre de 2016

L'HORA DEL CODI : 9 AL 15 DE DESEMBRE
L'Hora del Codi és un moviment global, que arriba a desenes de milions d'estudiants en més de 180 països. Qualsevol persona, en qualsevol lloc del món pot organitzar i participar en una Hora del Codi. Els tutorials, d'una hora de durada, estan disponibles en més de 30 idiomes. No es necessita experiència. Per edats entre 4 i 104 anys.

L'organització code.org promou aquesta setmana (del 9 al 15 de desembre) com la setmana de les ciències de la computació, amb la realització de One Hour Code (programar durant una hora). Aquesta organització intenta que la informàtica, i en concret la programació, quede incorporada dins del currículum ordinari de l'escola, com una forma de potenciar el pensament computacional.

L'objectiu d'aquesta i d'altres iniciatives semblants no és només promoure la programació com a una finalitat en si mateixa, sinó potenciar la planificació i l'execució, el pensament operatiu i constructiu, la creativitat i l'aplicació de conceptes que necessita tot programador per a realitzar els seus projectes. Així no només ensenyem a programar, sinó que eduquem tot programant. Moltes escoles ja fa temps que treballem en aquest sentit, introduint als alumnes en entorns de programació a primària, bàsicament Scratch.

L'hora del codi ha seleccionat i desenvolupat tot un seguit de materials i jocs per ajudar xiquets i xiquetes de qualsevol edat a iniciar-se aquest camí: podem guiar un Angry Birds fins atrapar el porquet, programar un robot per a assolir el seu objectiu, iniciar-nos en llenguatges més formals com javascript o pyton o fer les primeres passes amb Scratch. Alguns d'aquests materials han estat creats per KhanAcademy, el MIT, CodeAcademy, Google... I alguns dels vídeos que il·lustren els conceptes de programació o justifiquen el projecte són presentats per Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Dorsey (Twitter) o Larry Page (Google).


Des de fa 3 cursos,  l'alumnat del Tercer Cicle de la nostra escola , no sols participen en l'hora del codi, sino que amplien aquesta experiència  programant els seus jocs amb SCRATCH. Al llarg d'aquestos cursos, també s'ha fet alguna activitat d'introducció per als cursos dels altres cicles.
Aquest curs, volem anar un pas més enllà  i que la nostra participació incloga a tota la comunitat educativa. Des de l'escola, programarem sessions de l'hora del codi per a tots els nivells. Però també volem convidar a les famílies a que participen des de casa. Hi ha molts tutorials i vídeos explicatius en el nostre idioma .Per a participar només heu d'entrar als següents enllaços , elegir el tutorial i jugar. Es pot jugar sense enregistrar-se. L'avantatge de donar-se d'alta, és que es poden guardar els avanços aconseguits.
PERÒ, PER QUÈ APRENDRE A PROGRAMAR?
En aquestos 2 vídeos, Mitchel Resnick, un dels creadors del llenguatge de programació Scratch, ens explica perquè és important que els xiquets i xiquetes aprenguen a programar.

QUÈ ÉS EL PENSAMENT COMPUTACIONAL ?

L’any 2006 Jeannette Wing va publicar l’article Computational thinking en què defensava que aquesta nova competència hauria de ser inclosa en la formació de tots els nens i nenes, ja que representa un ingredient vital de l’aprenentatge de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Però, què és el pensament computacional?Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada